Bulevardul Carol I, nr. 20 A, Iași, Romania, 700505
+4 0232 20 10 72
Secretariat: secretariat.bio@uaic.ro Administrație: asf.bio@uaic.ro

COVID 19

Dragi studenți,

Având în vedere situația epidemiologică actuală pe care o  parcurgem cu toții și din dorința de a putea comunica mai ușor, vă punem la dispoziție un formular on-line de înregistrare a cazurilor pozitive COVID – 19 (care poate fi completat folosind contul instituțional),  prin intermediul căruia vă rugăm să ne informați dacă vă aflați în una din următoarele situații: caz confirmat pozitiv, contact direct, debut simptome specifice.

Completând acest formular ne ajutați să luăm cele mai bune decizii, astfel încât desfășurarea lucrărilor practice “față în față” să se realizeze în condiții de siguranță pentru toți.

Vă rugăm, prin urmare, să fiți responsabili, să vă gândiți la sănătatea voastră și a celor din jurul vostru și să respectați toate măsurile de combatere și prevenire a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV 2: purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței, evitarea aglomerărilor, spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea obiectelor folosite în comun. Pentru instrucțiuni de protecție detaliate, parcurgeți cu atenție GHIDUL PENTRU STUDENȚI APLICABIL PE PERIOADA DESFĂȘURĂRII ACTIVITĂȚILOR DIDACTICE ÎN CONDIȚIILE PANDEMIEI DE COVID – 19 care se găsește mai jos.

Vă mulțumim,

Măsurile sanitare și de protecție recomandate în acest ghid au menirea de a preveni și diminua răspândirea infectării cu SARS-CoV-2 în rândul studenților care frecventează cursurile Facultății de Biologie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  Implementarea măsurilor recomandate în acest ghid nu elimină total riscurile de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Pentru diminuarea riscului de infectare, respectarea tuturor normelor prevăzute în prezentul ghid este obligatorie pentru toți studenții. Aceasta presupune atitudine responsabilă din partea tuturor membrilor comunității academice

Numele bolii este COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), iar numele virusului care determină boala este SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).

 • Virusul SARS COV-2 este un virus respirator care se transmite pe cale aeriană sau prin contactul cu obiecte sau suprafețe contaminate. În prezent, se estimează că, în lipsa măsurilor preventive, în medie, o persoană infectată va infecta la rândul ei între două și trei alte persoane (https://vaccination-info.eu/ro/covid-19/informatii-covid-19).
 • Virusul se transmite în special prin picături de secreții respiratorii și aerosoli eliberați în timpul strănutului, al tusei, al vorbitului sau al interacțiunilor cu cei aflați în imediata apropiere (de obicei, la mai puțin de doi metri). Aceste picături pot fi inhalate sau se pot depune pe suprafețe cu care alte persoane pot veni în contact, infectându-se apoi la atingerea nasului, gurii sau ochilor. Transmiterea de la o persoană infectată poate avea loc și cu două zile înainte ca aceasta să aibă primele simptome (https://vaccination-info.eu/ro/covid-19/informatii-covid-19).
 • Virusul SARS-COV-2 poate supraviețui câteva ore pe diferite suprafețe de cupru sau carton sau până la câteva zile pe plastic sau oțel inoxidabil – https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmc2004973.
 • Perioada medie de incubație pentru COVID-19 (adică perioada de la infectarea cu virusul și apariția primelor simptome) este estimată în prezent a fi între 5 și 6 zile, fiind aproape întotdeauna între 1 și 14 zile (https://vaccination-info.eu/ro/covid-19/informatii-covid-19).
 • Virusul SARS-COV-2 poate supraviețui câteva ore pe diferite suprafețe de cupru sau carton sau până la câteva zile pe plastic sau oțel inoxidabil – https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmc2004973.
 • Perioada medie de incubație pentru COVID-19 (adică perioada de la infectarea cu virusul și apariția primelor simptome) este estimată în prezent a fi între 5 și 6 zile, fiind aproape întotdeauna între 1 și 14 zile (https://vaccination-info.eu/ro/covid-19/informatii-covid-19).

Simptomele bolii nu sunt foarte diferite de cele ale altor infecții respiratorii de natură virală
COVID-19 variază ca severitate, de la lipsa de simptome (persoane asimptomatice) până la simptome ca (https://vaccination-info.eu/ro/covid-19/informatii-covid-19):

 • febră,
 • tuse,
 • durere în gât,
 • modificarea sau pierderea gustului și/sau a mirosului,
 • slăbiciune generală,
 • diaree,
 • oboseală,
 • dureri musculare.

Oricare din aceste simptome ar trebui să vă pună pe gânduri și să vă determine să vă testați (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/diagnostic-testing, http://www.ms.ro/centre-testare/).
În cazurile grave pot apărea și simptome precum:
infecție severă a plămânilor,
sepsis și șoc septic – infecție și răspuns inflamator generalizate, toate acestea necesitând îngrijire și asistență medicală specializată.
Starea pacientului se poate deteriora rapid, adesea în a doua săptămână de boală.

În primul rând încercați să vă izolați și să nu intrați în panică. Anunțați medicul de familie – el va ști cum anume trebuie să procedați în continuare. Evitați să vă testați singuri pentru că pot apare erori la prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor.
Studenții sunt rugați să anunțe astfel de situații conducerii Facultății de Biologie folosind formularul disponibil la adresa http://www.bio.uaic.ro/?page_id=9466.

Pentru a preîntâmpina infecția cu noul coronavirus trebuie respectate câteva măsuri simple (http://www.ms.ro/covid-19/):

 • Spălați-vă mâinile de multe ori cu apă și săpun;
 • Utilizați masca de protecție (mască chirurgicală cu 3 straturi sau măști de tip FFP 2 sau 3);
 • Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate;
 • Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
 • Curățați suprafețele și obiectele frecvent folosite cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool etilic;
 • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
 • Evitați aglomerațiile și păstrați o distanță fizică de minim 2 metri între persoanele aflate în spații publice sau încăperi.


https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/prevention-and-control/protect-yourself
Vaccinurile disponibile pentru prima dată în UE la sfârșitul lunii decembrie 2020 reprezintă o modalitate eficientă de a preveni apariția formelor grave de COVID-19
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/vaccines
Află mai multe informații despre vaccinuri din surse sigure

Nimic mai simplu. Te poți programa pentru vaccinare accesând următoarea adresă:
https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ , sau poți merge direct la unul din centrele de vaccinare din apropierea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași: https://www.uaic.ro/centre-de-vaccinare-impotriva-covid-19-in-proximitatea-uaic/
Evită manipularea, știrile false (fake news) și sursele nesigure. Informează-te și trece toate informațiile prin filtrul propriei gândiri.
Ai întrebări? Caută răspunsurihttps://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/questions-answers