Bulevardul Carol I, nr. 20 A, Iași, Romania, 700505
+4 0232 20 10 72
Secretariat: secretariat.bio@uaic.ro Administrație: asf.bio@uaic.ro

Al VIII-lea Congres Internațional Eurasiatic de Ornitologie (International Eurasian Ornithology Congress)

Iașul devine capitala ornitologiei eurasiatice: peste 50 de specialiști internaționali vin la IEOC 2025

În perioada 19 – 21 mai 2025, Iașul găzduiește, în premieră pentru România, al VIII-lea Congres Internațional Eurasiatic de Ornitologie – IEOC 2025 (International Eurasian Ornithology Congress), un eveniment științific de amploare care reunește cercetători, profesori și pasionați de ornitologie din 19 țări: Algeria, Arabia Saudită, Austria, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, India, Kazahstan, Maroc, Moldova, România, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania și Turcia.

Organizat de Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin inițiativa conf. univ. dr. Carmen Gache, evenimentul își propune să creeze o platformă de dialog și cooperare între specialiști din Europa și Asia în domenii precum: Evoluție și Filogenie, Ecologie și Etologie, Migrație, Coliziuni cu diverse obstacole, Parazitologie, Avifaună regională și locală, Filogeografie, Schimbări climatice, Conservare și Managementul vieții sălbatice și altele.

Obiectivele principale ale acestui eveniment inițiat în anul 2004 urmăresc schimbul de cunoaștere și experiență, oportunități de discuții și parteneriate de lucru între specialiștii ornitologi din spațiul european și asiatic.

Arii de interes: Evoluție și Filogenie, Ecologie și Etologie, Migrație, Coliziuni cu diverse obstacole, Parazitologie, Avifaună regională și locală, Filogeografie, Schimbări climatice, Conservare și Managementul vieții sălbatice

Congresul va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” și Sala Pașilor Pierduți din Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, spații simbolice pentru cultura și știința ieșeană.

Participarea studenților este liberă!

Programul include:

2 conferințe plenare susținute de profesori recunoscuți pe plan internațional:

  • Profesor dr. Michael Wink, Universitatea din Heidelberg, Germania: What Is A Vulture? Phylogeny And Character Evolution
  • Profesor dr. Alexander Roulin, Universitatea din Lausanne, Elveția: Navigation Ecology In The Barn Owl

48 de lucrări științifice (24 prezentări orale și 24 de postere)

Excursii tematice la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” și în zona umedă Ramsar 2422 Jijia-Iași Wetlands (Complex Delta Moldovei, Larga Jijia – Iași)

Pe durata congresului, în Sala Pașilor Pierduți va fi deschisă și expoziția de fotografie „Observă Păsările Iașului”, o selecție impresionantă de imagini cu păsări din județul Iași realizate de fotografii profesioniști și amatori. Expoziția a fost realizată în urma unui concurs public, prin colaborarea dintre Societatea Ornitologică Română – sucursala Iași, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate – Direcția Județeană de Mediu Iași, Palas Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Clubul Fotografilor Iași. Invităm participanții la IEOC și publicul larg să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor din orașul Iași – 60 de specii de păsări – de la mierle, huhurezi mici și mari, prigorii și vânturei roșii la lopătari, ciocîntorși sau șorecari comuni.

IEOC 2025 este organizat în parteneriat cu Dokuz Eylül University (DEU), Izmir, Turcia, Facultatea de Științe – DEU, MAKU Lab of Ornithology – DEU, FAMER – Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Studiul Faunei și Florei – DEU,  Societatea Ornitologică Română (SOR) – sucursala Iași, cu susținerea Academiei Române Filiala Iași, Subcomisia Academiei Române pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Grădina Botanică Anastasie Fătu Iași, euRespect, alături de partenerii expoziției Observă păsările Iașului! Congresul este parțial finanțat prin fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării și sponsorizat de companiile Global Messenger, Hong Kong, PrintHaus, Iași și Complex Delta Moldovei, Iași.

Programul complet și actualizări sunt disponibile pe site-ul oficial:
https://ornithologylab.com/ieoc2025romania

Pentru informații suplimentare:

  • Conf. univ. dr. Carmen Gache
  • Email: cgache@uaic.ro | Tel: 0749 215 524

Vă așteptăm să ne fiți alături în această călătorie printre triluri, aripi și știință, într-un Iași care își redescoperă natura chiar în inima orașului!