motto

Istoricul Statiunii Biologice Marine Agigea

Statiunea Biologica Marina "Regele Ferdinand I" a fost infiintata in 1926, printr-un Inalt Decret Regal din 1 martie 1926, fiind primul institut de cercetari marine din Romania, aflat in administratia Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Prof. Ioan Borcea, fondatorul Statiunii a fost decan al Facultatii de Stiinte Naturale, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi, director al Muzeului de Istorie Naturala din Iasi si in viata politica membru al Partidului Taranesc (1919) si ministru al Instructiunii si Cultelor intre anii 1919-1920

Initial, Statiunea a fost infiintata cu scopul de a servi la dezvoltarea interesului studentilor si cercetarilor pentru studiul organismelor marine. Au fost organizate cursuri, activitati practice, cursuri de specializare pentru profesori si studenti. Pentru desfasurarea activitatii de cercetare, Statiunea avea un colectiv de cercetare propriu. Obiectivele cercetarii marine erau reprezentate de oceanografie, morfologie animala si fiziologie, microbiologie marina, studii asupra diversitatii florei si faunei marine de la litoralul romanesc.

Dupa infiintare, a fost procurata o barca Posidonia, cu care se iesea pe mare pentru colectarea materialului biologic. Dupa disparitia primului director (1936), Constantin Motas, limnolog de exceptie, a dus mai departe activitatea de cercetare in domeniul biologiei marine la Agigea. Pana in 1940, au fost procurate alte doua barci, Sagitta si Noctiluca.

Rezultatele activitatilor de cercetare au fost publicate in Analele Stiintifice ale Universitatii din Iasi. In 1938, a fost publicat primul volum "Lucrari ale Statiunii Zoologice Maritime Regele Ferdinand I de la Agigea". In 1956, la a 30-a aniversare, Statiunii i-a fost conferit numele fondatorului (Statiunea Biologica Marina "Prof. Dr. Ioan Borcea").

Intre anii 1956-1966, Statiunea a avut rezultate stiintifice remarcabile. Prof. Ionel Andriescu, director al Statiunii Marine a imbunatatit conditiile de cazare pentru cercetatorii romani si straini, a dotat laboratoarele cu echipament specific. Statiunea dispunea de cea mai buna biblioteca de biologie marina din tara, 12000 volume si realiza schimburi cu 137 institutii de cercetare din 47 de tari. Exista si o navă de cercetări de 70 de tone – "Gilortul" – care era înzestrată cu toată aparatura necesară pentru realizarea unor expediţii ştiinţifice de înaltă ţinută. În perioada de maximă dezvoltare la staţiune îşi desfăşurau în permanenţă activitatea 54 de persoane (18 cercetători, 29 personal tehnic şi administrativ şi 7 personal navigant).

În 1969, sub egida Asociaţiei Mediteraneene pentru Biologie Marină şi Oceanologie (MAMBO) şi cu sprijinul Ministerului Învăţământului, la Staţiunea de la Agigea a fost organizat Cursul Internaţional privind Biologia apelor salmastre a Mării Negre. Dupa 1970, Statiunea a apartinut o perioada Institutului National de Cercetari Marine din Constanta.

Dupa 1990, Statiunea Biologica Marina a revenit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a fost repusă în funcţiune. Primul director, de dupa Revolutia din 1989, prof. dr. Gheorghe Mustata, a rearanjat spatiul si a reorganizat cursurile de vara pentru studenti si profesori.

An de an, studenti si cercetatori din Romania si institutii stiintifice din strainatate au participat la workshopuri, conferinte, scoli de vara organizate la Statiunea de la Agigea.

Din 1990, programele de studiu si activitatile de cercetare continua pana astazi. S-au dotat laboratoarele si s-au imbunatatit conditiile de cazare.

Prin finantarile obtinute din granturile de cercetare s-a facilitat achizitia echipamentului specific de scufundare (SCUBA) stiintifica si fotografie subacvatica.

Statiunea si fondatorul ei, prof. Ioan Borcea

Laboratorul de cercetare fitoplanctonica

Nava de cercetari Racovita

Biblioteca SMB, 1960