Bulevardul Carol I, nr. 20 A, Iași, Romania, 700505
+4 0232 20 10 72
Secretariat: secretariat.bio@uaic.ro Administrație: asf.bio@uaic.ro

La Facultatea de Biologie din Iași au fost câștigate două noi proiecte de cercetare

Cercetătorii Facultății de Biologie din Iași au câștigat în cadrul competiției „Proiecte de cercetare exploratorie (PCE)” 2021, organizată de Ministerul Educației două noi proiecte de cercetare:

1. Bioarheologia tranziției de la Evul Mediu la Epoca Modernă, la est de Carpați: orașe emergente din zona de contact dintre Occident și Orient

Director proiect: Prof. dr. habil. Luminița BEJENARU Proiectul abordează din perspectivă bioarheologică intersecția a două spații (Occident si Orient), la tranziția dintre două perioade (Evul Mediu și Epoca Modernă), folosind multiple instrumente de studiu (antropologie fizică, arheozoologie, arheobotanică, microscopie, datare radiocarbon și analize de izotopi stabili, arheologie și istorie). Scopul este de a ințelege mai profund evoluția unor orașe emergente sub impactul unor procese și fenomene care au schimbat structuri economice, sociale, ideologice și demografice, conducând la modernizarea Europei în secolele XVII-XIX, inclusiv a mediului urban din Moldova.

2.Potențialul de antiagregare a 6-hidroxi-L-nicotinei din Paenarthrobacter nicotinovorans pAO1 împotriva peptidei amiloidice: studii in vitro și in vivo

Director proiect: Prof. dr. habil. Lucian HRIȚCU Proiectul își propune studierea efectelor și mecanismelor prin care activarea receptorilor colinergici nicotinici de către 6-hidroxi-L-nicotina, derivată din metabolizarea nicotinei în microorganismul Paenarthrobacter nicotinovorans, afectează agregarea peptidei beta-amiloidice 1-42 atât în liniile celulare, cât și în creierul șoarecilor de laborator, cu o atenție deosebită asupra citotoxicității, deficitelor cognitive, neuroinflamației și stresului oxidativ cerebral. Astfel, 6-hidroxi-L-nicotina, prin capacitatea sa de a se lega de receptorii colinergici nicotinici ar putea constitui o molecula ideală pentru ameliorarea condițiilor patologice asociate bolii Alzheimer.

Felicitări câștigătorilor și mult succes în implementare!