Bulevardul Carol I, nr. 20 A, Iași, Romania, 700505
+4 0232 20 10 72
Secretariat: secretariat.bio@uaic.ro Administrație: asf.bio@uaic.ro

Premiul Academiei Române

Premiul Academiei Române

Academia Română a distins în acest an cu premiul Daniel Danielopolu, prin Secția de Științe medicale (https://acad.ro/premiileAR/liste/2019.pdf), doi profesori de la Departamentul de Chimie și Științe Biomoleculare, Universitatea Clarkson, Potsdam, NY, SUA, Alisa G. Woods și Costel C. Darie (editori), pentru lucrarea Advancements of Mass Spectrometry in Biomedical Research, publicată la editura Springer în 2019.

Profesorul Costel Darie și-a finalizat studiile de licență și master la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Biologie, specializarea Biochimie, în anul 1997. Editorii acestei cărți, care grupează în 813 pagini rezultatele unor importante cercetări moderne de proteomică și spectrometrie de masă realizate în diferite universități și institute de cercetare din SUA, România și din alte țări, sunt colaboratori apropiați de Facultatea de Biologie și de Facultatea de Chimie din universitatea noastră.

Din cei 117 autori ai capitolelor lucrării, Marius Mihășan, Cornelia Babii și Anca-Narcisa Neagu, de la Facultatea de Biologie, și Gabi Drochioiu, Laura Ion, Monica Jureschi, Ancuța Veronica Lupăescu și Brîndusa Alina Petre, cadre didactice de la Facultatea de Chimie, sunt autori la unele capitole ale cărții premiate. În afara a numeroase alte lucrări publicate în colaborare cu membri ai comunității noastre academice, profesorul Darie a primit în laboratorul său cadre didactice și studenți ai universității noastre, în cadrul programelor Erasmus+ și Fulbright, menținând în permanență legătura strânsă cu mediul academic românesc, prin discuții fructuoase cu colaboratorii săi de la facultățile de biologie și chimie, dar și prin participări la manifestări științifice de tradiție sau de pionierat în România, inclusiv cele organizate de universitatea noastră. Lucrarea premiată a fost dedicată profesorilor Vlad Artenie, de la Facultatea de Biologie, și dr. Kenneth R. Woods, mentori ai editorilor cărții, ambii dispăruți recent.