Educatie

      Primul Muzeu de Istorie Naturala din tara, destinat învatamântului de însusi fondatorul sau, Iacob Czihac, continua si astazi misiunea de instruire si educare a publicului larg.
     Chiar de la înfiintare muzeul a jucat un rol didactic deosebit de important, colectiile sale fiind folosite ca material didactic la lectiile de Istorie Naturala de la Academia Mihaileana.
      Iacob Cihac a scris pentru lectile din cadrul Muzeului, primul manual de Istorie Naturala în limba româna. Manualul, cu 507 pagini si 20 de stampe litografiate a fost editat la Institutul Albinei din Iasi. El a contribuit la formarea terminologiei românesti în domeniile Mineralogiei, Paleontologiei, Botanicii si Zoologiei.
      Campania educativa, continuata de peste 165 de ani, are ca scop doua obiective majore:
         

  • Cunoasterea “bogatiilor pamântene si subpamântene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii”.
  •          
  • Sensibilizarea publicului fata de problematica conservarii naturii, prezentarea relatiilor dintre oraganisme si mediu, a interrelatiilor dintre om si mediul natural.


  •       Desi publicul vizitator este alcatuit din toate categoriile de vârsta, cu nivele de instruire diferite si provenind din toate mediile sociale, cea mai mare parte a acestuia este reprezentata de elevi. Ca urmare activitate noastra se adreseaza cu preponderenta acestora; ei se gasesc la o vârsta cu maxima receptivitate la informatii stiintifice si problemele mediului înconjurator.
          Studentii reprezina un segment foarte important al beneficiarilor activitatii muzeale. În mod traditional studentii facultatilor de Biologie, Geografie, Geologie, Zootehnie, Agricultura si Medicina veterinara desfasoara lucrari de laborator în cadrul muzeului (care este de altfel patronat stiintific si administrativ de Universitatea “Al.I.Cuza” din Iasi).
          În ultima vreme, ca urmare a introducerii disciplinelor cu caracter ecologic si de conservare a naturii la diverse facultati tehnice, cadrele didactice si studentii acestora solicita tot mai mult colaborarea muzeului nostru, cu atât mai mult cu cât, fiind la început de drum, materialele didactice din domeniu biologiei înca sunt deficitare pentru aceste noi discipline.