Colectii

Elefantul indian      Īn 1840, momentul mutarii īn cladirea actuala, patrimoniul muzeal consta īn: 1500 minerale, 2844 de plante, 3000 de moluste si insecte, 795 vertebrate, 92 schelete.
     Cea mai veche piesa din colectia muzeului este elefantul indian, care a fost cumparat īn anul 1835 de domnitorul Grigore Mihail Sturza, contra sumei de de 135 de galbeni, de la circul Luzzatto si adus la palat, fiind ulterior donat Muzeului. Scheletul a fost pregatit de preparatorul Wilhelm Fleck si, abia dupa 25 de ani, Mathias Kieser din Aschaffenburg (Bavaria) a naturalizat pielea care se uscase asa de tare īncāt a trebuit īmuiata timp de 6 luni īntr-un bazin cu apa.
Gandacul goliat       Īn anul 2000 inventarul Muzeului numara peste 350 000 piese, dintre care 3 500 piese de patrimoniu 5 290 expuse, si celelalte īn depozit.
      Colectia de Moluste cuprinde aproape toate speciile de Lamelibranchiate si Gasteropode din fauna Romāniei. Colectia de Arahnidae (paianjeni) este una din cele mai mari din tara; ea cuprinde exemplare din toata partea de est a tarii (Dobrogea, Moldova si Bucovina).
     Dintre insecte, cele mai mari colectii sunt de Orthoptere, Odonate, Coleoptere, Lepidoptere si Neuroptere. Coleopterele numara peste 50 000 de exemplare si familiile cele mai bine reprezentate sunt: Staphylinidae, Meloidae, Cerambicidae si Scarabeidae.
      Colectia de vertebrate: pesti, amfibieni, reptile, pasari si mamifere, numara peste 14 000 de exemplare continānd aproape toate speciile existente la noi īn tara si formānd astfel una din cele mai bogate colectii din muzeele noastre.
Din colectia de oua a muzeului       Un interes deosebit īl prezinta colectiile de cuiburi si oua.
      Colectia de paleontologie numara peste 10 000 de exemplare iar cea de minerale peste 2 900 de esantioane.
       Plantele sunt aranjate īn herbarii cu specii din toata tara, colectate de-a lungul a 150 de ani iar colectia de licheni este una din cele mai mari din Europa.